tisdag

Genealogi

Jag har en vanlig men ändå udda hobby, den kallas egentligen Genealogi med ett finare ord. På lite mer vardagsspråk säger man släktforskning. Man letar i gamla kyrkböcker och handlingar och följer släkten bakåt men också framåt....ja låter märkligt men så är det. Har sysslat med detta sedan 1997 och håller på ännu. Ovan ser ni utdrag ur en kyrkbok från Malmö S:t Petri församling år 1729.

Sedan finns det fina program man kan lägga in uppgifterna i. Det jag använder heter Disgen8, detta program hjälper dig hålla rätt på släktleden. Man kan lägga in bilder och kartor m.m.

Så här ungefär ser programmet ut inne i. Texten i blått är huvudpersonen, probandet, och raderan under dennes barn och ovanför dennes föräldrar. Ja prova det kostar inte så mycket och lite hjälp på traven i gång så kan alla hålla på med denna hobby.


Lediga dagen


När jag kom hem ifrån jobb i går kväll så tog jag mig till en bästa kompis, som bor i andra sidan av stan, för att gå ut och slappna av på en pizzeria. Vi träffas ungefär en gång i månaden och går till pizzerian ute på Södra Promenaden, vid kanalen.
Det blev en Venezia och Mariestads starköl, men efter en lång tids jobbande så var ölen tung i skallen, men väldigt god. Avslutade kvällen hos honom med kaffe och Seinfeld på tv.

söndag

SCIFI- Mässan

I dag tog min sambo och jag stadsbuss nummer 3 till Mässan (gamla SAAB fabriken) i Malmö. Det var ett par år sedan vi var här nu men då som nu fanns det inte så värst mycket besökare.


Soldater från Stjärnornas krig kunde agera med oss vanliga framför kameran. En modig liten kille ställer sig vid dom.


Här sitter Robert Englund, känd från bland annat tv-serien V och Terror på Elmstreet. Han signerade vårt foto som vi köpte. En snäll man och charmig sådan.



En monter innehållande äkta filmgrejer från filmerna Ghost busters, Indiana Jones och diverse annan film.




Kläder ifrån tv-serien V, som jag tidigare nämnde. Även dessa liksom allt annat, original från filmerna. Som respektive skådis burit.



Änu en monter med masker m.m. bland annat från När lammen tystnar och Indiana Jones.



Denna dräkt bar "Harry Potter" i filmerna. Trodde killen var längre för dräkten var inte så stor i storleken.



Här en dräkt från Terminator filmerna.


fredag

Stolt

Vi alla måste få skryta ibland och inte vara rädda för att vara stolta över sådant vi åstadkommit. Själv är jag väldigt stolt över en speciell sak som skedde för några år sedan. Jag prenumerar på 91:an Karlsson tidningen och i den finns en serie om Kronblom. Detta år var jag i Örebros Wadköping och besökte Kronblom-muséet, ett litet litet sådant. Jag plåtade inne och tog också en bild på fasaden på huset.

Jag tänkte inte mer på detta och åkte sen hem efter ett par dagar. När jag var hemma mailade jag bara Björn Ihrstedt på 91:an och skickade en fil på bilderna. Det dröjde inte länge förrän han mailade och undrade om han fick köpa bilderna av mig, då en av dom skulle sitta på omslaget på tidningen. För detta året hade Kronblom 80 års jubileum, om jag inte minns fel. Så slumpen gjorde att jag fick min bild tryckt på OMLSAGET på en serietidning......

Är stolt ägare om ett par exemplar.


En tur till Lomma

I dag tog jag och min sambo med oss vovven i bilen och körde till Lomma. Det ligger en bit utanför Malmö. Här finns en stor butik med bara mat och saker till djur. Min sambo står och studerar olika godis saker. Butiken är stort som ett stall och utanför finns livs levande getter och grisar.


Här hänger massor av leksaker som i klasar. En fröjd för våran vovve och hon vore här nu. Men hon fick sitta snällt i bilen på parkeringen.



De här små krabaterna är både nyfikna och rädda då jag skulle plåta dom. Söta. Men aja baja.....köp dom inte som julklappar till barnen som sedan inte bryr sig om dom.



Burar och terrarier står uppraddade. Här får man verkligen gå länge och titta. Det vimlade verkligen av smådjur.




Tillbehör har dom också. Små krypin till hamstrar och marsvin.




Dessa små undulater flaxade som galningar i buren. Sjöng sött med sina runda små kinder. Dessa var också väldigt nyfikna på vem vi var.




Herr Papegoja satt där på sin gunga så ståtligt. Vackra djur och mycket snälla. Men fingrarna fick man ändå hålla utanför buren. Vi hade en gång en sådan här när jag bodde hemma men vi hade inte den länge. Trodde det var en hane och en dag ploppade ett ägg ut. Anton hette den.


Efteråt åkte vi in om Lund och tog med vovven på en prommenad i stadsparken där. Det var grymt skönt vårväder och man till och med svettades.



Caféet i stadsparken har ej öppnat ännu....men mysigt är det.



Socker & Peppar

Anita Nylund, en konstnär och konstvetare, f 1931. Utöver sitt konstnärsskap känd för tidstypiska fajansserier för Jie John­sons keramiska fabrik i Gantofta under 1950-talet.


De två socker och pepparkaren, sockerpullan och salt Peter längst bak har följt mig sedan jag var liten. De stod i farmor & farfars sommarhus uppe i Häglinge. Jag kollade på dom ibland, för dom såg kul ut och någon gång tog farfar ner dom och visade mig figurerna. Dessa två är mina stoltheter och jag är så glad jag fick ärva dessa då farfar dog. Men skålen främst har jag själv införskaffat. Det är egentligen en skål för sylt eller senap men hos mig blir den till bitsocker.